Ei ees oo. Nimittäin hankalaa. Oon nyt valmistanut risottoa ns. hätäruoaksi jo muutaman vuoden. Mitään muuta ei tarvita kuin arborioriisiä, kanaliemikuutio, sipulia ja parmesan/sulatejuusto. Kyllä, luit oikein. Sulatejuusto. Eikä valkoviiniä. Risoton ei tarvitse olla mitään fiiniä ruokaa ja sen valmistuskin on hyvin helppoa, kun luottaa siihen ettei kattilan ääressä tarvitse oikeasti kököttää joka toinen minuutti lisäämässä ruokalusikalla kuumaa lientä riisin joukkoon. Variaatioiden määrä on lukematon ja aina on herkkua tarjolla!

Kerron nyt teille surullisen tarinan tämän kesän Italian matkastamme. Sisältää ravintolavaroituksen.
Valitsimme eräänä päivänä illallispaikkamme Comojärven Menaggiossa ihan sillä perusteella, että olimme jo tutustuneet parhaimpiin ravintoloihin, meillä oli kaamea nälkä, eikä oikeastaan mitään tarvetta syödä pitkän kaavan mukaan.
Näimme, että suositun gelaterian vieressä torilla oli nurkkaravintola, jossa oli mukavasti asiakkaitakin. Jes, mennään tänne.
Jes, täällä Luoteis-Italiassahan nautiskellaan risottoa ja sitä on specials-listalla tarjolla. En olekaan syönyt vielä risottoa täällä, vitsit että odotan ensimmäistä herkkurisottoa ruuan mekassa, Italiassa!
O otti cannelloneja.
Cannellonit tulevat pöytään. Sanon vaan, että olivat surkein näky ikinä.
Risottoni. Ihana parsarisottoni.
Hän saapuu pöytään pyöreässä ruukussa. Vihreänä mössönä. Toisesta kupista ruukkuun kumottuna niin, että näen miten riisit ovat sileänä pinnalla. Olen peloissani. Tuikkaan haarukan häneen. Maistan. 

RIISI ON YLIKYPSÄÄ KAIKIN MAHDOLLISIN MITTAREIN MITATTUNA EIKÄ MITENKÄÄN "YHYY MINUUTIN LIIAN PITKÄÄN KYPSYNYTTÄ" VAAN FULL ON KOLME TUNTIA SITTEN VALMISTETTUA JA MIKROSSA LÄMMITETTYÄ.
LISÄKSI PARSASTA MUISTUTTI VAIN MUUTAMA VIHREÄ SUIKALE MÖSSÖN SEASSA.

Masennuin. Sain paskaa ruokaa Italiassa. En voinut uskoa sitä. Luulin eläväni painajaisessa joka haarukallisen myötä. 
Tajusin, että teen itse parempaa risottoa, kuin Disney-pahikselta näyttävän ravintolanomistajan palkkaama kokki.

Muutama päivä sitten kävimme Tampereella Vinoteca del Piemontessa, koska O tiesi sen entuudesta upeaksi raflaksi. Myös paikalla ollut elostelijamies teki selväksi, että kyseessä on "hel-vetin hyvä" ravintola. Tilasin risoton. Se oli täydellinen. Oozing lava, kuten Jamie Oliver sanoisi! Erotin voin, parmesanin, herneiden, riisin ja valkoviinin maut. Olin erittäin onnellinen koko puolen litran ajan.

En sano, että oma tekemäni risottoni olisi aina täydellistä, varsinkin jos se on jonain iltana pikaruokaa, mutta mitään muuta ei hyvään risottoon tarvita kuin juuri sopivan al dente riisi. Mikään ei ole kauheampaa, kuin ylikypsä risotto. Mutta risoton tekoa ei kannata pelätä, vaan sitä pitää harjoitella!

Loppuun vielä kaamean ravintolan Tripadvisor-sivusto. Käsittämättömintä tässä on se, että valitsimme koko kylän paskimmaksi rankatun ravintolan :D
http://www.tripadvisor.fi/Restaurant_Review-g194821-d3242622-Reviews-La_Piazzetta-Menaggio_Lake_Como_Lombardy.html

Ja ihanan Piemonten kotisivut:
http://www.piemonte.fi/

risottooo-normal.jpg